Kvæde brød

Kvæde brød

Sharing is caring!

Så skal der laves kvæde brød, det er en gamle opskrift som ikke ses så meget mere.

Hvad er kvæder:

kvæder

Kvæden er et flot, bredt, lille træ, som om foråret står med yndige, store blomster, der minder om æbleblomster. Frugten er en æble- eller pæreformet kernefrugt, som indtil modningen i oktober er dækket af en fin filt. Derefter bliver frugten gul og kan plukkes hen omkring de første frostnætter. Frugten forbliver hård, men har en skøn aroma. I tidens løb er kvæden blevet brugt til mange ting, blandt andet til marmelade, gele og snaps.

Kvæde brød er en meget gammel delikatesse. Brødene fremstilles af kogte kvæder, der tørres og spises som konfekt. Kvæder optræder allerede i 1504 i dronning Christines hofholdningsregnskaber. I 1800-tallet var kvæde brød meget brugt som julekonfekt i Danmark. Nu ses det ikke så meget mere.

Da jeg fik en masse flotte kvæder tænkte jeg at det skulle prøves. Så jeg gik i gang med at lede efter en opskrift som så god ud på kvæde brød. Det er en lidt tidskrævende proces, men resultatet bliver virkelig lækker. De minder og det jule flæsk man kan købe , bare lækre

Når du koger mosen med sukker skal der en god portion tålmodighed til så massen ikke brænder på ind mens mosen koger ind med sukker. Den koges til den bliver rødbrun så er sukret karamelliseret og massen er blevet sej og tyk.

Du skal bruge

1 kg kvæder

Vand så de er dækkede ved kogning.

800 g sukker

Lidt vanilie sukker

2 spsk citronsaft

Sådan gør du:

Start med at skylle kvæderne, hvis de stadig er dunede gnubbes det af, læg de hele kvæder i en gryde og dæk dem med vand. De skal koge til de er møre. det tager ca 50 min.

 Når de er møre hældes vandet fra og de skal afkøle lidt så de kan håndteres. Så skældes de og de flækkes og kernehus og blomsten fjerenes, frugt kødet skæres i terne som blendes enten med stavblender eller i en food processer, så du får en glat mos.

Vej hvor meget mos du har der skal samme mængde sukker i, tilsæt citronsaft og lidt vanilje. Hæld det i en tykbundet gryde og kog massen op. Du skal koge ved middel varme til massen skifter farve til rødbrun, pas på når du koger massen det bobler som lava og er meget varmt. Men du skal røre meget i det så det ikke brænder på. Når massen er blevet mørk smøres det ud på et olie smurt stykke bagepapir. Massen sættes i ovnen i ca. 3 timer ved 80C til massen er tørret og fast.

Nu skæres det ud i små firkanter og vendes i sukker. Ønsker man dem lidt syrlige kan der blandes lidt citron syre i sukkeret.

Så er de klar til servering, velbekom de smager fantastisk.

Kvæde brød

kvædebrød er en gamle dansk konfekt som laves på kvæder. det er virkelig lækket
Forb. tid5 minutter
Active Time2 timer
Samlet tid2 timer 5 minutter
Ret: Dessert
Køkken: Dansk
Keyword: kvæder
Yield: 1 porion
Kalorier: 350kcal
Forfatter: Lone

Materials

  • 1 kg kvæder
  • Vand så de er dækkede ved kogning.
  • 800 g sukker
  • Lidt vanilje sukker
  • 2 spsk. citronsaft

Sådan gør du

  • Start med at skylle kvæderne, hvis de stadig er dunede gnubbes det af, læg de hele kvæder i en gryde og dæk dem med vand. De skal koge til de er møre. det tager ca 50 min.
  • Når de er møre hældes vandet fra og de skal afkøle lidt så de kan håndteres. Så skældes de og de flækkes og kernehus og blomsten fjerenes, frugt kødet skæres i terne som blendes enten med stavblender eller i en food processer, så du får en glat mos.
  • Vej hvor meget mos du har der skal samme mængde sukker i, tilsæt citronsaft og lidt vanilje. Hæld det i en tykbundet gryde og kog massen op. Du skal koge ved middel varme til massen skifter farve til rødbrun, pas på når du koger massen det bobler som lava og er meget varmt. Men du skal røre meget i det så det ikke brænder på. Når massen er blevet mørk smøres det ud på et olie smurt stykke bagepapir. Massen sættes i ovnen i ca. 3 timer ved 80C til massen er tørret og fast.
  • Nu skæres det ud i små firkanter og vendes i sukker. Ønsker man dem lidt syrlige kan der blandes lidt citron syre i sukkeret.
  • Så er de klar til servering, velbekom de smager fantastisk.
kvæde brød

Du kan også bruge kvæder til den dejlig marmelade som smager skønt Kvæde marmelade