Mjød
Nå nu bierne har været så dygtig og lavt en masse honning. Så er det tid til at prøve kræfter med brygning af mjød. Mjød er en meget gammel drik, som har været brygget i Danmark siden vikingetiden. Mange tro fejlagtig at mjød er øl. Mjød er ikke øl, men vin, den kan laves både så den bliver tør eller sød. jeg kan godt lidt sød mjød, som minder om portvin eller muskata vin. Mjød egner sig til ost eller dessert.
Man kan lave mjød af mange ting og mange smags retninger. Men den vigtigste ingrediens, for at kunne kalde det mjød er honning.
Så kan man bruge vand, frugtsaft, krydderier. Kun fantasien sætter grænsen for din mjød. jeg har lavet forskellige typer, en med solbær og en med humle og egetræ.
Det tager tid at brygge en god mjød, som minimum tager det 6 måneder og helt op til et år. Inden den er klar til at komme på flasker.
Du skal bruge lidt udstyr når du brygger Mjød. Du skal bruge en gæringstank, det kan være en vin ballon eller en plast spand med låg. Et gærrør, en hævert, en spand til at stikke din mjød over i. Når man stikker om fjerner man bundfald. du skal bruge en stor gryde til at koge honningen op i. Du kan købe udstyr her https://www.hjemmebryggeren.dk/gaering/udstyr-til-gaering/16-liters-gaertank-m-gaerror-og-laag
Gær, der er mange meninger om gæren. jeg har brugt en ganske almindelig bage gær til mit mjød. Det giver en fin mjød med en mellem alkohol indhold. Nu kan finde mange forskellige typer gær alt efter hvilken type mjød du vil brygge. Der findes facebook grupper, hvor du kan finde inspiration til andre gær typer.
jeg laver en opskrift på en mjød med æbler, honning og alm bage gær som den første.
Det skal du bruge til ca 12 L mjød
8 kg honning
6 l vand
6 l æble saft ufiltreret og øko
5 g gærings salt
50 g bagegær
1 skiver ristet brød.
Sådan gør du:
Lav en halvdel først. Hvor du koger 4 kg honning op med 6 l vand. Det skal op og koge, så urenheder bliver udskilt og du skal skumme overfladen til blandingen er helt ren.
Lad blandingen køle ned til 30 grader så du ikke dræber gæren, du kan hælde det ned i gæringstanken for at køle af. Gæringstanken skal være helt ren da du ikke ønsker forurening af fremmende bakterierne og gær. Tilsæt gærings salte. Det er så din gær har noget at leve af. smør din bage gær ud på et stykke ristet brød.
Når din blanding af honning og vand er kølet ned til 30 grader. Dumpes brød og gær ned i tanke og der sættet låg med gæringsrør i. Huske der skal være vand i dit gærrør. Ryst blandingen rund og lad den så stå ved stue temperatur. Hold øje med den starter med at gære, det kan du se på gærrøret.
Nu står du bryg og gære i en uge. Efter en uge laves den anden halvdel af honning og æblemost, det hele koges igen op og skummes og nedkøles. Så hældes det ned i gæringstanken.
Din bryg skal fortsætte med at gære, ryst din bryg en gang om dagen i starten, så gæren ikke ligger i et lag på bunden. Efter ca. en måned stikkes mjøden om til en ren gæringsspand. Den vil nok stadig gære. når den kun gære lidt stikkes den om igen, sørg for ikke at få bundfald med.
Når den ikke gære mere kan du lad den står til den klare op. Den skal blive helt klar, bliver den ikke klar kan du bruge en klarings væske kan købes på nettet.
Nu kan du hælde din mjød på flasker. jeg plejer at have mjøden ståenden i gæringsspanden, ca 6 måneder inden den sættes på flasker. Nu kan du også lege med smagen. Du kan lade krydderier eller lakrids trække i alkohol så tilsætte lidt til din mjød. Tag lidt fra og smagsætte så du ikke ødelægger alt dit mjød hvis det ikke smager godt